Podręcznik Nowoczesnego Mężczyzny cz.1

Podręcznik Nowoczesnego Mężczyzny cz.1

 

WHISKY OD KULIS wg. Przemka Kopańczyka

Od dłuższego czasu zastanawiałem się nad stworzeniem krótkiego ale treściwego kompendium wiedzy przydatnej dla każdego nowoczesnego mężczyzny . Tak powstaje Podręcznik Nowoczesnego Mężczyzny, w którym ja wraz z moimi gośćmi będziemy dzielić się męską „tajemną” wiedzą na temat dobrego stylu, dobrego smaku i wszystkiego co sprawia, że stajemy się dżentelmenami.

Każdy dżentelmen bez szklaneczki dobrej whisky raz na jakiś czas jest jak karabin bez pocisków. Nie wiem jak Wy ale moja wiedza na temat tego szlachetnego trunku ogranicza się do odróżniania whisky od whiskey. Zawsze chciałem poznać ten temat bliżej. Z racji tego, że dzięki pracy Barbera spotykam na swoim fotelu ciekawych dżentelmenów mających różne pasje i zawody. W temacie Whisky poprosiłem mojego klienta dla którego Whisky, destylaty, alembiki i inne mądre słowa nie mają tajemnic.

17270551_1915762115229039_2053843162_nPoznajcie Przemka Kopańczyka, pasjonata whisky od wielu lat, twórcy wielu not degustacyjnych i encyklopedii wiedzy na jej temat. Poprosiłem Przemka o przygotowanie przewodnika, który pozwoli nam odnaleźć się w gąszczu informacji zalewających nasze umysły kiedy próbujemy zakupić butelkę dobrej szkockiej. Przemek przygotuje w kilku odcinkach przydatne informacje, które wzbogacą naszą wiedzę na ten temat. A fryzjerom czy Barberom dostarczą ciekawych tematów do dyskusji podczas wizyty w salonie.

Przemek Kopańczyk – interesuje się Światem Whisky/Whiskey od 2007 roku, lecz moją profesjonalną przygodę z degustacją zacząłem w 2009 roku. W trakcie mojej przygody opisałem i oceniłem blisko 500 marek Whisky/Whiskey z całego świata. Staram się degustować „Wodę Życia”, tak aby poznawać jej wszelkie walory. Ideą mojej fascynacji jest skrupulatna degustacja tego szlachetnego trunku. Nabytą w bezpośredni i pośredni sposób wiedzą na temat „Wody Życia” pragnę podzielić się z większym gronem zainteresowanych tym zagadnieniem.

Zaczynając przygodę z Whisky/Whiskey nie miałem pojęcia jak do niej podejść oraz ją ugryźć, a same etykiety były dla mnie czarną magią.

Miałem FB_IMG_1488965486586wiele pytań, niektóre z nich po dziś dzień zostały bez odpowiedzi.

Postaram się w łatwy i przejrzysty sposób przeprowadzić Was przez większość zadawanych przeze mnie pytań…

Etykiety, kto z was nie ma z nimi problemów? Ja miałem!

Jak je czytać i o co w nich chodzi? Te pytania zadawałem sobie najczęściej.

Każdy dżentelmen z „ Męskim Zacięciem” po przebrnięciu przez podstawy tej wiedzy będzie swobodnie poruszał się wśród sklepowych półek z Whisky.

Przejdźmy zatem do konkretów:

  • ABV – (alcohol by volume) Jest określeniem procentowej zawartości alkoholu. Najczęściej spotkamy taki napis na Alkoholach Europejskich oraz Azjatyckich.
  • Vol (Volume) – Określa w procentach stężenie alkoholu w destylacie.
  • Proof – Amerykański oraz Brytyjski system określenia zawartości alkoholu. 1 proof amerykański odpowiada 0,5% ABV, zaś skala brytyjska jest dość skomplikowana, trzeba wartość proof pomnożyć przez cztery, a następnie podzielić przez siedem.
  • Year Old – Mówi nam ile lat ma najmłodszy destylat, który został użyty do stworzenia danej Whisky/Whiskey.
  • NAS – (No Age Statement) Skrót ten pochodzi z języka Angielskiego, oznacza on, że do danej Whisky/Whiskey nie został przypisany żaden wiek.
  • Cask Strength – Whisky/Whiskey o zawartości alkoholu z jaką zakończyła maturację w dębowej beczce, butelkowana jest bez rozcieńczania wodą.
  • Barrel Strength – Jest odpowiednikiem Cask Strength, lecz używana przez gorzelnie amerykańskie produkujące Bourbon.
  • Whisky/Whiskey – Zapis Whisky bez literki (e) jest używany np. w Szkocji, Kanadzie, Japonii, Francji, Szwecji, Indiach oraz Tajwanie, podczas gdy Irlandzkie oraz Amerykańskie pisze się z literką (e), lecz trzeba pamiętać, iż zdarzają się wyjątki od reguły.
  • Single Malt – Jest to Whisky wydestylowana wyłącznie ze słodu jęczmiennego, pochodząca z jednej destylarni.
  • Scotch Whisky – Whisky destylowana, poddana maturacji oraz butelkowana na terenie Szkocji. Proces starzenia nie może być krótszy niż 3 lata w dębowej beczce, zaś alkohol rozlewany do butelek nie może mieć mniej niż 40% zawartości alkoholu.
  • Blended Scotch Whisky – Szkocka Whisky z wielu destylarni, która jest tworzona ze słodu jęczmiennego oraz innych zbóż. Maturacja musi przebiegać przez minimum 3 lata.
  • Blended Scotch Premium Whisky (Premium Blend) – Alkohol z definicji Blended Scotch Whisky. Whisky typu Blended, gdzie udział destylatów słodowych wynoci co najmniej 35%.
  • Grain Whisky/Whiskey – Alkohol zbożowy wydestlowany np. z żyta, pszenicy, kukurydzy, jęczmienia innych zbóż oraz słodu jęczmiennego. Destylacja najczęściej odbywa się w kolumnie do pracy ciągłej.
  • Bourbon Whiskey Straight – Alkohol wyprodukowany na terenie Stanów Zjednoczonych z zacieru zawierającego co najmniej 51% kukurydzy, gotowy destylat nie może przekraczać 160 Proof (80% zawartości alkoholu), a starzenie musi odbywać się wcześniej wypalonych od środka beczkach z dziewiczego dębu Amerykańskiego. Maturacja (starzenie/dojrzewanie) musi być poddana minimum 2 lat na terenie USA, a alkohol poddany starzeniu nie może przekraczać 125 Proof (62.50% zawartości alkoholu). Jeżeli okres dojrzewania jest krótszy niż 4 lata, na etykiecie musi być podany jego wiek. Minimalna moc Bourbon Whiskey rozlanego do butelek nie może być mniejsza niż 80 Proof (40% zawartości alkoholu).
  • Tennessee Whiskey – Whiskey taka posiada wszystkie elementy zawarte w definicji Bourbon Whiskey, lecz jedyną różnicę stanowi stosowanie metody Charcoal Mellowing.
  • Charcoal Mellowing – Jest to metoda filtracji destylatu przez co najmniej dziesięcio-stopową (około 3 metrową) warstwę węgla klonu cukrowego, metoda ta jest wykonywana przed wlaniem destylatu do beczek.
  • Single Cask/Barrel – Whisky/Whiskey wyłącznie z jednej beczki.
  • Blended Malt Whisky/Pure Malt/Vatted Malt – Whisky wydestylowana wyłącznie ze słodu jęczmiennego, pochodząca z co najmniej dwóch destylarni.
  • Corn Whiskey Straight – Amerykański alkohol kukurydziany, który według przepisów prawa musi być wyprodukowany z co najmniej 80% kukurydzy. Inny zboża nie są sprecyzowane. Nie ma wymagań co do czasu maturacji.
  • Rye Whiskey Straight – Tradycyjny alkohol pochodzący z Ameryki. Wydestylowany z zacieru zawierającego co najmniej 51% żyta, poddany starzeniu przez minimum dwa lata, w nowych beczkach z dębu amerykańskiego. Świeży destylat może mieć maksymalnie 160 Proof (80% zawartości alkoholu) oraz nie może przekraczać 125 Proof (62.50% zawartości alkoholu) w chwili napełniania beczek. Moc gotowego alkoholu przy rozlaniu do butelek nie może być niższa niż 80 Proof (40% zawartości alkoholu).
  • Straight Whiskey – Termin ten jest używany przez gorzelników Amerykańskich, mówi nam że do produkcji danego alkoholu użyto najmniej 51% jednego rodzaju zboża, wyjątkiem jest Corn Whiskey do której musi być z co najmniej 80% kukurydzy.
  • Single Pot Still/Pure Pot Still – Irlandzka Whiskey jęczmienna destylowana z kupażu (mieszania) jęczmienia słodowanego jak i niesłodowanego (zielony jęczmień). Niesłodowanego jęczmienia w takim zestawieniu może być nawet 70%.
  • Blended American Whiskey – Trunek który jest kompozycją przynajmniej 20% Straight Whiskey (Bourbona albo Rye), zaś resztą maksymalnie 80% (alkohol zbożowy), który nie musi być poddany starzeniu. Często takie Whiskey mają także dodawane substancje smakową oraz koloryzującą.
  • Blended Bourbon Whiskey – Whiskey Amerykańska Blended (mieszana), której zawartość Whiskey Straight nie może być niższa niż 51%.
  • Blended Canadian Whisky – Kanadyjski trunek z różnych destylatów, destylaty nie muszą pochodzić z Kanady. Alkohol musi być poddany dojrzewaniu przez minimum 3 lata.
  • Blended Scotch Grain Whisky – Whisky zbożowa z wielu destylarni, poddana maturacji przez okres nie krótszy niż 3 lata na terenie Szkocji.
  • Blended Indian Whisky – Ta Indyjska (Whisky), najczęściej jest tworzona z alkoholu z melasy z trzciny cukrowej oraz innych zbóż. W Europie ustawodawczo nie może nosić miana Whisky, ponieważ nie jest destylowana wyłącznie ze zbóż.
  • Blended Irish Whiskey – Whiskey zbożowa mieszana (jest odpowiednikiem z definicji Blended Scotch Whisky), lecz siedziby gorzelni znajdować się na terenie Irlandii.
  • Blended Rye Whiskey – Amerykańska żytnia Whiskey z wielu gorzelni, w której zawartość Rye Whiskey Straight nie może być niższa niż 51%.
  • Blended Japanese Whisky – Whisky Japońska starzona w dębowych beczkach przez minimum 3 lata, mieszana jest z destylatów słodowych jak i zbożowych.
  • Double Barrel/Double Wood – Jest to najczęściej Whisky/Whiskey leżakowana w dwóch rodzajach beczki (po różnych alkoholach), lub została zestawiona z dwóch beczek.
  • Cask Finish – Jest to ostateczne dojrzewanie destylatu w różnych rodzajach beczek (np. po winach, piwach oraz mocniejszych alkoholach), finiszowanie przeprowadza się po głównej maturacji.
  • PPM (Parts Per Million) – Jest miarą stężenia związków fenolu w zbożu, które zostało poddane procesowi suszenia z udziałem torfu. Miarę określa się przez ilość cząsteczek na milion.
  • White Dog/Moonshine/New Make/New Spirit – Destylat nie poddany maturacji w beczkach. White Dog/Moonshine jest najczęściej używany w USA, zaś New Make/New Spirit w zakątkach reszty świata.
  • Small Batch – Termin ten określa mały zbiór destylatów (nastawów destylacyjnych) użytych do produkcji danej Whisky/Whiskey.
  • Wheat Whiskey Straight – Destylat Amerykański, alkohol musi zawierać nie mnij niż 51% pszenicy.
  • Wheated Bourbon Whiskey – Trunek, który został zestawiony z co najmniej 51% kukurydzy jako podstawowe ziarno, a resztę stanowi pszenica zamiast powszechnie używanego żyta.

Myślę iż nasze pierwsze spotkanie przy Whisky/Whiskey zaszczepiło Was bakcylem do „Wody Życia”.

Mam nadzieję, iż naszych spotkań nie będzie końca i będę mógł Was zaczarować światem dla prawdziwych mężczyzn.

W kolejnym artykule opowiem Wam jak pić, degustować , z czym mieszać a z czym nie ten „bursztynowy”  trunek

Slàinte (czyli na zdrowie po gaelicku)…